left shadow image
Stugor Dalsland Stugor Dalsland  
end of header image

Dalsland

Allmänt


Dalsland är beläget mellan Vänerns västra strand och Norge. Landskapet Dalsland ingår i Västra Götalands län. Kyrkligt sett hör landskapet till Karlstads stift.

Dalsland är Sveriges minsta, men också mest varierade landskap. Här finns fjäll, skog, sjö, kuperade mellanbygder och slätt (Dalsboslätten i södra delen av landskapet). Ca 11 % av ytan består av sjöar vilket gör det till landets sjörikaste landskap. Dalsland gränsar också till Sveriges största sjö Vänern. Många av sjöarna i Dalsland, t ex Lelången är långsträckta och mycket djupa.

Dalsland besöks årligen av 1,7 miljoner turister, ungefär hälften kommer från andra delar av Sverige medan en tredjedel kommer från Tyskland.

Som kuriosa kan nämnas att landskapet inte hyser ett enda stoppljus, ett faktum som mycket stolt framhävs i landskapets turistbroschyrer. Det finns ej heller några rulltrappor eller parkeringsautomater.


Håveruds akvedukt och slussar



Håverud är en ort i Melleruds kommun, känd för sin akvedukt där järnvägsbro, landsvägsbro och en slusstrappa i Dalslands kanal korsar varandras väg!

Nivåskillnaden i kanalen är 9,9 meter fördelat på fyra slussar. Mellan tredje och fjärde slussen finns den berömda akvedukten och just vid akvedukten korsas kanalen av både en järnvägsbro och en landsvägsbro.

Akvedukten byggdes i samband med utbyggnaden av Dalslands kanal 1865-68. Den är en 32,5 meter lång u-formad stålbalk, upplagd på plintar diagonalt tvärs över forsen. Idag används kanalen endast för turisttrafik.

Från Håverud kan man göra längre eller kortare turer på Dalslands Kanal. Det går också bra att kombinera båtturen med en tågresa på DVVJ eller Dal - Västra Värmlands Järnväg.

På platsen finns även ett glasbruk och ett mycket trevligt STF (Svenska turistföreningen) vandrarhem.

Träkyrkan i Fröskog



I Fröskog fanns redan på 1300-talet en kyrka av trä, kanske en stavkyrka. Dagens spånklädda kyrka är också i trä, och invigdes den 20 december 1730. Den är ett lysande exempel på äkta bondbarock med sin stämningsfulla interiör. Alla detaljer motsvarar det barocka stilidealet: prakt, färgglans, tyngd och rörelse.

De dekorativa målningarna i taket är gjorda av Hans Georg Schüffner och skapades 1739. Taket är indelat i fält som inramas av bårder, dels i lagerblads- och berainornamentik, dels i rik akantusornamentik i grisaille mot blå bakgrund.
Här finns skildringar både ur Gamla och Nya testamentet i bildform. Altaruppsats och predikstol är utförda av snickaren Nils Falk 1739. Isak Schullström skulpterade änglarna 1770. Kyrkans äldsta föremål är krusifixet från 1200-talet.

De vackra smidda gravkorsen på kyrkogråden vittnar fortfarande om att det här är en gammal järnbruksbygd.

Dalslands kanal



Dalslands kanal är en fantastisk labyrint av stora och små sjöar, älvar och slingrande kanalstumpar i Dalsland. Kanalen är ett stort båt- och kanotsportområde. Bara en mil är grävd eller sprängd kanal, resten är ett 24 mil långt segelbart sjösystem mellan Köpmannebro vid Vänern och norska gränsen. Dalslands Kanal färdigställdes under åren 1864-1868. Arbetet leddes av den kända kanalbyggaren Nils Ericson. Främsta attraktion är akvedukten i Håverud.

Baldersnäs Herrgård



Baldersnäs ligger på en grönskande halvö i Laxsjön som ingår i Dalslands Kanal. Herrgårdens tvåhundraåriga historia har anor från de dalsländska järnbruken.

Här bodde bl a "Kongen på Dal" och bruksherren Carl Fredrik Waern. Hans intresse för engelsk parkkultur präglar halvön än i dag. "Gästvän, halvön som skön mot dig ler, bjuder dig sorgerna glömma". som det står på latin på en berghäll invid tillfartsvägen. Under en period äges herrgården av Tv-mannen Ingvar Oldsberg.

Här arrangeras många olika aktiviteter för besökande, t ex evenemang med kända artister, utställningar, musikarrangemang.

Övrigt



Landskapsblomma: Förgätmigej
Landskapsdjur: Korp
Landskapssten: Kvarts
Dalsland består av kommunerna Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud, Åmål och delar av Vänersborg.



Tillbaka upp

Dalslands Stugförmedling

Email: info@dalslands-stugor.nu
Hyra stuga i Dalsland Dalslands kanal Dalslands kanal vid Håverud Paddla kanot i Dalsland Älg i Dalsland
left shadow image